Nieuw delicaat ras voor verse friet “Innovator”

Afgelopen jaar eens gekozen voor een nieuw top verse friet ras “Innovator” . Na ruim 25 jaar Agria teelt, leek het mij goed om eens een nieuw lekker en op veel vlakken beter ras te kiezen voor de teelt van mijn frietaardappelen.

Erg leuk was het om kennis te maken met het ras Innovator.

De grond viel prachtig afgelopen april 2018. We waren als een van de eerste klaar met planten  in de Wieringermeer. De preparatie van de grond en het planten van de aardappelen hebben we ook dit jaar weer met een trekker in een werkgang gedaan. Dit bespaart een man, trekker en diesel.

Omdat we de nieuwe onkruid schoffel niet op tijd bezorgd kregen hebben we zo lang mogelijk gewacht met aanaarden. Toch kwamen er wel wat onkruiden  op, maar niet problematisch. Dit gaan we in 2019 beter doen met de nieuwe schoffel.

Door de enorme warmte en zon moest er pittig beregend worden. De beregeningshaspel die al jaren niet gebruikt was gaf wel wat aanloopstoringen.  We hebben alle frietaardappelen twee keer beregend met 25mm water. Door deze water giften hebben we een top kwaliteit weten te behalen. De aardappelen hebben geen doorwas omdat de aardappelgrond niet te heet is geweest. En de opbrengst is goed omdat de aardappel geen groeistilstand heeft gehad.

Tijdens de teelt hebben we alleen een paar keer tegen aardappelschimmels gespoten. Het spuitadvies haal ik uit een computerprogramma dat precies aangeeft of het gevaarlijk is voor deze schimmels. (aan de hand van bladnat periodes, temperatuur, luchtvochtigheid, licht instraling en gewasgroei)

Nuttige insecten hadden we ook dit jaar weer heel veel waardoor we niet tegen luizen hoefde te spuiten. Omdat we ook niet tegen onkruid spuiten en de schoffel te laat geleverd werd hadden we wel een beetje onkruid.

Spannend was voor mij  de eerste smaaktest.

Die is ieder jaar spannend, maar dit jaar nog spannender. Ze zijn super. De iets wit/geel vlezige verse friet wordt prachtig tijdens het afbakken (geschild of ongeschild). Heerlijk krokant met mooie delicate aardappelaroma’s.

veel frietplezier,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s